16 цікавих фактів про хліб

Хліб — один з небагатьох продуктів, які люди їдять щодня на різних куточках планети. Ми настільки звикли до цього частування, що відносимося до нього як до чогось звичайного і навіть буденного, але ж він «всьому голова»! Що ми не знаємо про хліб — продукт, який не такий простий, як здається? Розповідатє MedAboutMe.

1. Перший прообраз хліба був спечений більше 5 тисяч років тому — в Стародавньому Єгипті. Історія розповідає, що через недогляд раб, приставлений до кухні, забув прибрати на ніч суміш води і крупи з теплої печі, а на ранок побачив загравше тісто. Побоюючись покарання, він все ж спік з нього коржик. Його смак виявився набагато апетитніше, ніж зазвичай. Так з’явився перший хліб на » заквасці — м’який, пишний і пористий.

2. Своє свято починаючи з 2006-го року, 16 жовтня на всіх куточках планети відзначається World Bread Day — Всесвітній день хліба. Його появі ми зобов’язані Міжнародному союзу пекарів-кондитерів. Мета святкування-віддати данину поваги хлібу, як найціннішому продукту на Землі. Доречі, крім цього свята, відзначають Хлібний Спас (Горіховий Спас). На це священне свято господині завжди пекли хліб з урожаю нового борошна, після чого освячували його в церкві.

3. В будинку-музеї Сальвадора Далі на Монмартрі в Парижі існує хлібна кімната. Вся обстановка в ній, починаючи з меблів і закінчуючи предметами інтер’єру (наприклад, люстрою) випечена з тіста. Такий подарунок зробили шанувальники таланту Сальвадора Далі всім, хто цікавиться життям і творчістю великого представника сюрреалізму.

4. Ми звикли вважати, що виготовлення хліба — справа довга. Варто тільки згадати народну казку «Півник і два мишеняти», в якій миші Круть і Верть знайшли в полі колосок, але полінувалися обмолотити його і приготувати пиріжки, переклавши все на плечі Півника Золоте горлечко. А між тим, в Книзі рекордів Гіннеса записаний рекорд по самому швидкому виготовленню хліба. Фахівці з Wheat Montana Farms & Bakery зібрали пшеницю в полі, обмололи її, після чого спекли хліб всього за 8 хвилин 13 секунд!

5. В десятому столітті у Візантійській імперії пекарі, які постачали населенню хліб, звільнялися від усіх податків і повинностей. Це потрібно було для того, щоб кожен житель міг в будь-який момент отримати смачний якісний хліб. При цьому тих майстрів, які погано працювали або робили продукцію низької якості, суворо карали. Наприклад, могли прив’язати до ганебного стовпа, побити батогами або зовсім — вигнати з міста.

6. На території Індії неповага до хліба вважається найсерйознішою образою, яку можна нанести господарям будинку. Хліб тут шанують всі — від малого до великого. При цьому в історії є свідчення, що злочинців, які вчинили злочин, на час позбавляли хліба. Чим важче був проступок, тим довше тривав період утримання.

7. В 1266-му році в Англії був прийнятий закон, який регулював масу хлібобулочних виробів, а також їх вартість і оплату роботи пекарів. Дивно те, що він проіснував цілих 600 років! Так, тільки в 2008-му році уряд дозволив випікати хліб, який важить менше 600 грамів!

8. Різновидів хлібобулочних виробів сьогодні існує величезна кількість. На різних куточках землі хліб випікають із пшениці, жита, вівса, сорго, ячменю, кукурудзи, проса, дурра й рису. Наприклад, хліб на основі дурра-однорічної рослини роду сорго, виробляють в Середній Азії, Афганістані, Аравії, Африці і країнах Середземномор’я. Він має приємний кислуватий смак.

9. Факт! Кожен день у світі люди з’їдають близько 9 мільйонів буханок хліба!

10. У Середні Століття на території Європи хліб служив не тільки їжею, але і виступав в якості… столових приладів. Накриваючи стіл, господині клали шматочки черствого хліба розміром 10 на 15 см, кожному учаснику трапези. Потім в них накладалася їжа. Після обіду «тарілки» віддавали бідним або згодовували домашнім тваринам. Перестали використовувати їх тільки в чотирнадцятому столітті, коли посуд навчилися робити з дерева.

11. Проведені за кордоном експерименти показують, що в холодильнику хліб черствіє в 6 разів швидше, ніж, якби він зберігався при кімнатній температурі.

12. Одна з визначних пам’яток Ісландії — традиційний житній хліб під назвою Rúgbrauð. Його випікають на пару в горщику або дерев’яних бочках, які закопують в землю поблизу гарячих джерел. Хліб виходить без скоринки, досить щільний і має солодкуватий смак. Подають на стіл разом з маслом, паштетом з баранини або з оселедцем.

13. Ліки від недокрів’я житній хліб — хороший помічник у боротьбі з недокрів’ям. У ньому на 30% більше калію і на 50% магнію, ніж у білому хлібі. До того ж, дослідження показують, що люди, які віддають перевагу житньому хлібу, рідше страждають від захворювань серцево-судинної системи та ішемічної хвороби серця.

14. Автором і творцем першої промислової машини для нарізки хліба став американський винахідник Отто Фредерік Роведдер. Роботу над машиною він почав у 1912-му році, але пекарні не поспішали купувати його винахід, вважаючи, що після нарізки хліб швидше черствіє. І тільки в 1928-му році, коли Отто доповнив машину функцією обертання виробу в упаковку, його роботою зацікавилися. Перша пекарня, яка придбала таку машину, перебувала в Чіллікоті, Міссурі.

15. В 2008-му році американські вчені розробили упаковку хліба, яка рятує його від зараження цвіллю. Це різновид паперу, просочена маслом кориці. Тестування показало, що вона продовжує свіжість і термін зберігання хлібобулочних виробів до 10 днів

16. Перша їжа, яку люди вжили на Місяці, була хліб. Американець Базз Олдрін — астронавт, який другим ступив на поверхню Місяця, узяв з собою в політ срібну чашу з вином і хлібом. Відразу по прибуттю на природний супутник Землі він провів обряд причастя та їв хліб. Цікаво, що був Базз на Місяці чи ні — сьогодні предмет численних суперечок. У вересні 2002-го року кінорежисер Барт Сибрел — прихильник теорії змови, публічно запропонував астронавтові заприсягтися на Біблії, що він не здійснював висадку на супутнику, однак той відмовився, після чого був звинувачений в боягузтві і лицемірстві.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *