16 цікавих фактів про хліб

Хліб — один з небагатьох продуктів, які люди їдять щодня на різних куточках планети. Ми настільки звикли до цього частування, що відносимося до нього як до чогось звичайного і навіть буденного, але ж він «всьому голова»! Що ми не знаємо про хліб — продукт, який не такий простий, як здається? Розповідатє MedAboutMe.

1. Перший прообраз хліба був спечений більше 5000 тисяч років тому — в Стародавньому Єгипті. Історія розповідає, що через недогляд раб, приставлений до кухні, забув прибрати на ніч суміш води і крупи з теплої печі, а на ранок побачив загравше тісто. Побоюючись покарання, він все ж спік з нього коржик. Його смак виявився набагато апетитніше, ніж зазвичай. Так з’явився перший хліб на » заквасці — — м’який, пишний і пористий.

2. Своє свято починаючи з 2006-го року, 16 жовтня на всіх куточках планети відзначається World Bread Day — Всесвітній день хліба. Його появі ми зобов’язані Міжнародному союзу пекарів-кондитерів. Мета святкування-віддати данину поваги хлібу, як найціннішому продукту на Землі. До речі, крім цього свята, відзначають Хлібний Спас (Горіховий Спас). На це священне свято господині завжди пекли хліб з урожаю нового борошна, після чого освячували його в церкві.

3. В будинку-музеї Сальвадора Далі на Монмартрі в Парижі існує хлібна кімната. Вся обстановка в ній, починаючи з меблів і закінчуючи предметами інтер’єру (наприклад, люстрою) випечена з тіста. Такий подарунок зробили шанувальники таланту Сальвадора Далі всім, хто цікавиться життям і творчістю великого представника сюрреалізму.

4. Ми звикли вважати, що виготовлення хліба — справа довга. Варто тільки згадати народну казку «Півник і два мишеняти», в якій миші Круть і Верть знайшли в полі колосок, але полінувалися обмолотити його і приготувати пиріжки, переклавши все на плечі Півника Золоте горлечко. А між тим, в Книзі рекордів Гіннеса записаний рекорд по самому швидкому виготовленню хліба. Фахівці з Wheat Montana Farms & Bakery зібрали пшеницю в полі, обмололи її, після чого спекли хліб всього за 8 хвилин 13 секунд!

5. В десятому столітті у Візантійській імперії пекарі, які постачали населення хлібом, звільнялися від усіх податків і повинностей. Це потрібно було для того, щоб кожен житель міг в будь-який момент отримати смачний якісний хліб. При цьому тих майстрів, які погано працювали або робили продукцію низької якості, суворо карали. Наприклад, могли прив’язати до ганебного стовпа, побити батогами або зовсім — вигнати з міста.

6. На території Індії неповага до хліба вважається найсерйознішою образою, яку можна нанести господарям будинку. Хліб тут шанують всі — від малого до великого. При цьому в історії є свідчення, що злочинців, які вчинили злочин, на час позбавляли хліба. Чим важче був проступок, тим довше тривав період утримання.

7. В 1266-му році в Англії був прийнятий закон, який регулював масу хлібобулочних виробів, а також їх вартість і оплату роботи пекарів. Дивно те, що він проіснував цілих 600 років! Так, тільки в 2008-му році уряд дозволив випікати хліб, який важить менше 600 грамів!

8. Різновидів хлібобулочних виробів сьогодні існує величезна кількість. На різних куточках землі хліб випікають з пшениці, жита, вівса, сорго, ячменю, кукурудзи, проса, дурра й рису. Наприклад, хліб на основі дурра-однорічної рослини роду сорго, виробляють в Середній Азії, Афганістані, Аравії, Африці і країнах Середземномор’я. Він має приємний кислуватий смак.

9. Факт! Кожен день у світі люди з’їдають близько 9 мільйонів буханок хліба!

10. У Середні Століття на території Європи хліб служив не тільки їжею, але і виступав в якості… столових приладів. Накриваючи стіл, господині клали шматочки черствого хліба, розміром 10 на 15 см, кожному учаснику трапези. Потім в них накладалася їжа. Після обіду «тарілки» віддавали бідним або згодовували домашнім тваринам. Перестали використовувати їх тільки в чотирнадцятому столітті, коли посуд навчилися робити з дерева.

11. Проведені за кордоном експерименти показують, що в холодильнику хліб черствіє в 6 разів швидше, ніж, якби він зберігався при кімнатній температурі.

12. Одна з визначних пам’яток Ісландії — традиційний житній хліб під назвою Rúgbrauð. Його випікають на пару в горщику або дерев’яних бочках, які закопують в землю поблизу гарячих джерел. Хліб виходить без скоринки, досить щільний і має солодкуватий смак. Подають на стіл разом з маслом, паштетом з баранини або з оселедцем.

13. Ліки від недокрів’я житній хліб — хороший помічник у боротьбі з недокрів’ям. У ньому на 30% більше калію і на 50% магнію, ніж у білому хлібі. До того ж, дослідження показують, що люди, які віддають перевагу житньому хлібу, рідше страждають від захворювань серцево-судинної системи та ішемічної хвороби серця.

14. Автором і творцем першої промислової машини для нарізки хліба став американський винахідник Отто Фредерік Роведдер. Роботу над машиною він почав у 1912-му році, але пекарні не поспішали купувати його винахід, вважаючи, що після нарізки хліб швидше черствіє. І тільки в 1928-му році, коли Отто доповнив машину функцією обертання виробу в упаковку, його роботою зацікавилися. Перша пекарня, яка придбала таку машину, перебувала в Чіллікоті, Міссурі.

15. В 2008-му році американські вчені розробили упаковку хліба, яка рятує його від зараження цвіллю. Це різновид паперу, просочена маслом кориці. Тестування показало, що вона продовжує свіжість і термін зберігання хлібобулочних виробів до 10 днів

16. Перша їжа, яку люди вжили на Місяці, була хліб. Американець Базз Олдрін — астронавт, який другим ступив на поверхню Місяця, узяв з собою в політ срібну чашу з вином і хлібом. Відразу по прибуттю на природний супутник Землі він провів обряд причастя та їв хліб. Цікаво, що був Базз на Місяці чи ні — сьогодні предмет численних суперечок. У вересні 2002-го року кінорежисер Барт Сибрел — прихильник теорії змови, публічно запропонував астронавтові заприсягтися на Біблії, що він не здійснював висадку на супутнику, однак той відмовився, після чого був звинувачений в боягузтві і лицемірстві.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *