5 фактів про хліб які Ви могли не знати

1. Для чого потрібні «надрізи» на хлібі, і хто їх придумав

Батон з надрізами з’явився в XIX столітті, завдяки зусиллям французьких пекарів. Перший раз такий хліб був згаданий Франції Водрем, який написав безліч книг по кулінарній справі. Спочатку «надрізи» на батон наносилися тільки на ту випічку, яка призначалася для заможних людей. Елемент форми має як декоративні, так і утилітарні функції.

В силу специфіки процедури приготування, а також рецептури тіста, деякі види хліба можуть покриватися тріщинами під час готування. Потрібні «надрізи», як раз для того, щоб цих тріщин не з’являлося.

Примітка: далеко не всі вироби потребують надрізів. Кручені булки, плетінки, а також хліб з накладками не тріскається.

2. Помилка пекаря

Хліб сучасного типу з’явився в Стародавньому Єгипті. До його створення люди готували коржі. Цікаво, що тісто для нового (на той момент) хліба було отримано помилково. Пекар випадково залишив на всю ніч суміш води і муки, отримавши таким чином принципово нове тісто.

3. Французькі булки

На сьогоднішній день саме Франція залишається країною, де найактивніше в їжу споживаються хлібобулочні вироби. За статистикою, на одну людину тут доводиться до 67 кг різного хліба в рік. Тож не дивно, що саме у Франції найшикарніші булочні. Та ще й в такій кількості!

4. З користю для здоров’я

Житній хліб — найкорисніший в світі. Він містить на 30% більше калію і на 50% більше магнію, ніж білий хліб. Це робить його ідеальним засобом від недокрів’я. Крім того, за статистикою, ті хто віддає перевагу саме житньому хлібу, набагато рідше стикаються з серцево-судинними захворюваннями.

5. «Хлібна спальня»

У музеї Сальвадора Далі на Монмартрі в Парижі свого часу була відтворена хлібна спальня — одна з божевільних ідей художника. Вся обстановка в приміщенні, включаючи люстру, була випечена з тіста.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *